Den som vill gå ner i vikt eller hålla formen vet att det sällan räcker med en bra diet. Man måste även röra på sig och då finns det en rad olika träningsredskap att beakta. Med en crosstrainer så får man en mjuk form av träning som är särskilt bra då man vill gå ned i vikt. Det här är en träningsmaskin som även kallas för elliptisk träningsmaskin där man trampar på pedaler utan att lyfta sina fötter och liksom glider framåt. Det finns lite olika modeller att välja bland, men det är mycket vanligt att man håller i upprätta handtag som gör att man även rör på överkroppen.

Den som är överviktig, och som är rädd för att skada knän och leder genom alltför hård träning på ett löpband, kan dra stor nytta av crosstrainern som alternativ. Det här är en träningsmaskin som är lätt att komma igång med och som även ger ett gott alternativ som uppvärmning till träningscyklar innan man kör styrka på gymmet.

Vad är en crosstrainer?

Crosstrainer för helkroppsträning

En crosstrainer från Orbus leisure

En elliptisk träningsmaskin har två stora pedaler som man ställer sig på samt två handtag som man håller i. När man börjar röra på pedalerna genom att simulera steg framåt så kommer även handtagen att röra på sig. Man kan alltså hjälpa till med händerna då handtag och pedaler är sammanlänkade. Mitt på crosstrainern så finns det en kontrollpanel där man får information om hur långt man har gått, sprungit eller klättrat och där man även får veta hur många kalorier som man har förbränt. Via kontrollpanelen så kan man välja det program som man vill ha för sin träning och det går att springa snabbt, promenera långsamt eller klättra i likhet med en stepmaskin. Gemensamt för alla program är att man får en mycket mjuk rörelse som är otroligt skonsam för hela kroppen.

Crosstrainer förbränning

Hur många kalorier man bränner med crosstrainern beror på flera olika saker såsom:

  • Rampens höjd och lutning
  • Motstånd
  • Hastighet
  • Hur länge man är igång

Det ska dock sägas att det finns goda utsikter till god crosstrainer förbränning om man bara kör några pass per vecka och är igång minst 20-30 minuter. En måttstock kan vara att man ska bli riktigt varm och få igång svettning för att träningen ska ge något. Det finns lite olika crosstrainer träningsprogram som man kan ställa in och använda sig av. Här kan man kombinera så att man dels rör sig lite snabbare, varierar motstånd och sedan varvar ner. Det blir ofta roligare med program och de är också bra för den som vill hålla ett öga på hur konditionen påverkas av träningen. Ju längre man håller på med crosstrainern desto lättare blir det att orka med och på så vis kan man hela tiden ta sig vidare till nya nivåer och öka både lutning och motstånd utan att för den sakens skull slita på knän och leder.