Den som vill konditionsträna men som av olika anledningar inte kan lägga för mycket vikt på ben och knän kan dra stor nytta av en roddmaskin där det istället är armar och rygg som utför det största arbetet. Beroende på den typ av maskin för rodd som man väljer så kan det vara så att man med denna bränner bra mycket mer fett per träningstillfälle än vad man gör med en crosstrainer. Det här är bra att veta för det kan ju verka som att roddmomentet mest är till för att bygga muskler på överkropp men så är det alltså inte. När man kör ett ordentligt roddpass så svettas man precis som på en träningscykel eller på ett löpband, och dessutom så är det många som tycker att det här är en rolig form av träning.

Roddmaskin träning

Roddmaskin

Roddmaskin

Det finns förstås många som avskyr att träna rodd på gymmet och det här beror på att det faktiskt kan vara ganska jobbigt. Det är ju det här som gör att en roddmaskin trots allt är så pass effektiv för som bekant så får man inte mycket “gain” utan “pain”. Samtidigt så går det att få till bra roddmaskin träning där man får ett flyt i rodden så att det inte känns alltför besvärligt. Det här kan ta några träningstillfällen för man måste ställa in maskinen med rätt motstånd och även komma in i hur man ror utan att faktiskt ro på riktigt. Om man kan få lite hjälp med att träna på rätt sätt på maskinen så är det bra för man kan verkligen få ut en hel del både vad gäller att underhålla muskler och att bränna fett då man ror med rätt vikt och med rätt rörelser.

Vilken modell är bäst?

Nu är det förstås så att det finns lite olika modeller av roddmaskiner och en del ser rentav ut som verkliga roddbåtar med åror. Om man ska gå på vad gemene man säger om olika modeller så tycks roddmaskinen med handtag vara den som gillas bäst. Det här är varianten där man ställer in vikt, sätter sig på ett säte och sedan drar sig framåt med handtagen. Benen jobbar här ytterst lite men det är klart att böj momentet även ger viss träning för benen som man drar nytta av.

Det man kan göra då man vill skaffa en egen maskin att träna hemma med är att se lite närmre på roddmaskin test där man har sett på allt från maskinens utformning till dess specifika egenskaper. I och med att den här typen av träningsmaskin kan ta en hel del plats så gäller det att se till att den verkligen kommer att få plats därhemma och då kan man vilja välja en variant som är lätt att flytta på så att maskinen inte alltid måste stå framme.