Alla behöver träna och underhålla sina muskler. Idag så är det rätt vanligt att se pensionärer på gymmet då det finns så mycket livskvalitet att vinna på att regelbundet träna och hålla igång. En del sysslar med styrketräning för att bygga en rejäl muskelmassa medan andra tänker mer på att underhålla kroppen så att den orkar med vardagslivet. Kvinnor har ett stort behov av starka magmuskler och ryggmuskler inför och efter födslar, och för en kvinna som inte har mycket tid till att gå till ett gym så kan det vara en stor fördel att ha lite träningsredskap och maskiner hemma för att dagligen ge musklerna en omgång. Det där med hemmagym är populärt, och beroende på plats och budget så kan man bygga ett skräddarsytt gym där man på ett effektivt sätt ser till att träna styrka såväl som kondition.

Styrketräning program

För att man ska få till rätt typ av träning för kroppens olika muskler så behöver man ett bra program. Den som är medlem i ett gym bör kunna få hjälp med ett styrketräning program som går från maskin till maskin. Här tar man hänsyn till flera olika saker och det fina med styrketräningsprogram är att man kan skräddarsy övningar så att varje person får ett program som är helt i enlighet med ens egna behov.

Ett vanligt styrketräningsprogram brukar börja med att man värmer upp på en träningscykel, crosstrainer, löpband eller kanske med en roddmaskin. När kroppen är varm så är det säkrare att börja träna muskler och dra igång styrketräningen. Efter detta kan man gå igenom kroppens olika delar. Ibland så drar man nytta av vikter medan andra moment kan vara så enkla som att man kör rygglyft på en ställning som gör det lättare att komma åt musklerna.

Styrketräning hemma

Styrketräning hemma

Styrketräning på hög nivå

Nu måste man inte ha ett dyrt medlemskap på ett gym för att man ska kunna träna styrka regelbundet och på ett effektivt sätt. Om man skaffar en träningscykel, gummiband, några vikter och så en bra träningsmatta så kan man få en hel del gjort hemma i vardagsrummet. Den som kan lite mer om träning vet förstås precis vilken typ av träning och vilka träningsredskap som behövs men även nybörjare kan komma igång hemma med hjälp av träningsvideos och några enklare redskap. Det som kan vara lite svårt med träning hemma är det där med motivation. Kommer man väl iväg till ett gym så är det svårare att hoppa över träningsmoment.

Ett bra styrketräningsschema

Det räcker inte med att bra program för styrketräning, man måste även ha ett schema som ser till att man tränar regelbundet. För vissa så kan det räcka med 2-3 träningstillfällen per vecka medan andra som vill se snabbare resultat kan lägga in flera pass i veckan. Med ett schema så får man ordning på sin träning och det blir lättare att skapa ett varierat styrkeprogram som gör det roligare att träna så ofta.